foto's 2018


Woensdag 19 december 2018
Tiegem, (ex-) streuvelsland
Tochtbegeleiding Luc Delodder, Wielsbeke

De voormiddaglus lag er vlak bij te liggen voor een kleine 10 km. Gelukkig was er voldoende betegeld pad om niet al te vuile schoenen op te lopen want kamerbreed tapijt was voorzien in ’t Park, de luxe-middaglocatie. Na de middag meer zon, mooi geluchte en meer foto’s, meer heuvels, meer kronkelpaden, en de glooiing van IJvegem met het Lijsternest. Sint-Arnoldus liet nog water lopen in zijn park, van bier geen sprake meer. Dat was er dan wel weer, op ’t einde in 't Park, van Petrus van Bavikhove. (Roland Vansteelandt)

Fotoreeksen Johan Vereecke Gent, Gerard Druwé Oostduinkerke, Michelle Delmarle Quesnoy-sur-Deule (F)

Woensdag 21 november 2018 
Poelkapelle - Passendale, recreatief 20 km
Tochtbegeleiding Marc Lefever Westrozebeke en Daniël Vercaigne, Houthulst

Onder een weldoende herfstzon struinden 81 midweekstappers kriskras langs de akkers tussen Poelkapelle en Langemark waar honderd jaar geleden de gruwel toesloeg. Luc Lenoor en Luc Dupon gaven boeiende en aangrijpende uitleg bij de militaire grafmonumenten en begraafplaatsen. (Jaak Perneel, Koksijde)
Fotoreeksen Jacques Mahieu Geluwe, Johan Vereecke Gent, Gerard Druwé Oostduinkerke, Freddy Lesage Wervik.

Woensdag 17 oktober 2018

Saint-Sauveur - Frasnes-lez-Buissenal, recreatief 21 km

Tochtbegeleiding Freddy Lesage, Wervik.

De numerus clausus van 50 cafézitters resulteerde in 48 midweekstappers, op en neer babbelend naar le Tampon in Frasnes aan de kerk. We maakten over de middag zelfs deel uit van het plaatselijk straatmeubilair: zo zalig was het weer. Na de middag trotseerden we de heuvelbosjes, incluis steile afdalingen en nakende haloweentoestanden. Dagstaptocht geslaagd na ruim 20 km. (Roland Vansteelandt)
Fotoreeksen Roland Vansteelandt

Woensdag 17 oktober 2018
Schellebelle - Uitbergen, sportief 27 km
Tochtbegeleiding Aimé Last, Middelkerke

Na een geurige koffie stond, na het schellen van de bel, de veerman klaar om 28 midweekstappers langs de overkant van de Schelde te varen. De start van een heerlijke kronkeltocht in het overstromingsgebied van Vlaanders belangrijkste stroom. We streken na 15 km neer op het terras van De Zwaan in het kleine Scheldedorp Uitbergen. De kastelein had een dampende verse groentensoep op het schap staan. Na driekwartier strekten we opnieuw de benen voor een gevarieerde tocht doorheen een snoer van natuurgebieden. Het droge hout van vlonders kraakte  onder de schoen, late netels kriebelden, het modderige water trok zich terug in de Schelde. Na 27 km werd er druk nagepraat op het zomerterras van De Stenen Linde in Schellebelle. Het station lag nog 1,5 km verderop maar niemand maakte zich druk om de trein. (Jaak Perneel, Koksijde)
Fotoreeksen, Annemie De Bruycker, Brugge, Gerard Druwé Oostduinkerke, Johan Vereeke Gent, Michelle Delmarle, Quesnoy-sur-Deule

Woensdag 19 september 2018 
Vollezele - Galmaarden, Pajottenland, Recreatief 20 km
Tochtbegeleding Willy Decrop, Kruishoutem
 
foto’s Viviane Derveaux Oostende 

Woensdag 19 september 2018
Schorisse - Elst,  26 km sportief
Tochtbegeleiding Aimé Last, Middelkerke

46 enthousiaste sportieve stappers hebben genoten van de ontelbare paadjes, de prachtige panorama's van de Vlaamse Ardennen, het ideale wandelweer en een gezellig middagcafé met een zeer vlotte bediening. We kwamen helemaal op het einde van de wandeling voorbij het geboortehuis van Omer Wattez en Omer zag dat het goed was. (Aimé Last) 
Mooie wandeling bij gunstig weer en droge ondergrond door het ‘stille’ natuurreservaat Burreken,  het bos Ter Rijst. Onderweg enkele historische hoeves, kapelletjes, beschermde kerkjes en een historische Kasteelmolen. In het spoor van Omer Wattez  leidt Aimé  ons voortdurend door idyllische valleitjes langs beekjes die het golvend landschap boetseren en trakteert ons gul met weidse vergezichten. Het kan niet beter! (Gerard Druwé)
Foto’s Johan Vereecke Gent, Annemie De Bruycker Brugge, Gerard Druwé Oostduinkerke

4 - 7 september 2018
Meerdaagse Hageland, Tienen
Begeleiding Freddy en Annie Lesage, Wervik
Vier dagstaptochten****, Verblijf****, ontbijtbuffet****, diner****. Je houdt het niet voor mogelijk maar voorwaar ’t  is waar. En volgende jaar komen we terug. Met  Freddy en Annie opnieuw als begeleiders****.
Foto’s
Liesbeth Spreuwers Brugge, Daniël Persyn Komen-ten-Brielen, dag 1, dag 2, dag 3, dag 4, Roland Vansteelandt Sint-Eloois-Winkel, Gerard Druwé Oostduinkerke Sint-Joris-Weert, Tielt-Winge, Tienen, Zoutleew, Sint-Pieters-Rode.

Woensdag 22 augustus 2018
Steenwerck (F), Recreatief 22 km

Tochtbegeleiding Johnny Dhondt, Zulte
 
We waren met genoeg Recreatieve Midweekstappers om de koffiekannen van de Damier ’s morgens leeg te drinken.  We stapten een groen toertje rond Steenwerck, soms in een lang of kort lint op de Franse Rues, en hielden hier en daar halt om de fles boven te halen. De Damier was er ’s middags nog, en wij dronken er een glas. We stapten en tweede landelijk toertje …  en de Damier was er ’s avonds nog. We dronken er een glas, of twee … Trois Mont. (Roland Vansteelandt)
Foto’s Jacques Mahieu Wervik

(Mentque-)Nortbécourt - Zudausques (F), Sportief 28 km
Tochtbegeleiding José Acou, De Panne
Deinend op de golvingen van het vruchtbare leemland ten zuiden van Watten stapten 16 sportievelingen van Le Retour de la Chasse (Nortbécourt) naar La Troussebière (Zudausques). De waardinnen zagen dat het goed was en wij nog meer! (Jaak Perneel)
Foto’s Daniël Persyn, Komen-ten-Brielen, Michele Delmarle, Quesnoy-sur-Deule, Johan Vereecke, Gent.

Woensdag 18 juli 2018
Merendree, Vinderhoute, recreatief 20,5 km in twee lusssen
Vallei van de Oude Kale, beschermd stiltegebied
Tochtbegeleider Roland Vansteelandt, Sint-Eloois-Winkel 

We waren met 45 voor een verkeersvrij parcours in de vallei van de Oude Kale. Hoofdtoon was groen in al zijn varianten van hoogten en groeiwijzen.  Voldoende bochtenrijke omloop om om de afwisseling in fraaiheid te beklemtonen.  Ook de autoverplaatsing over de middag vormde geen probleem.  Een topper. (Roland Vansteelandt)
Foto’s Paul De Potter Torhout, Roland Vansteelandt.

Oye-Plage - Les Hemmes-de-Marck - Oye-Plage, Sportief 27 km  polders, strand, schorren en slikken en … eendenjacht op een boogscheut van Calais.
Tochtbegeleiding Jaak Perneel, Koksijde

15 meisjes en 15 jongens genoten met overvolle teugen van de doolhoftocht tussen de plassen en de kanalen van het onbekende zeeland ten zuiden van Le Platier d'Oye. De vreugde stond in het zenith want du jamais vu! (Jaak Perneel)
Foto’s Dirk Maras Oudenaarde, Daniël Persyn Komen-ten-Brielen, Gerard Druwé Oostduinkerke, Johan Vereecke Gent.

Meerdaage Antwerpse Kempen, Retie
maandag 25, vrijdag 29 juni 2018

Vijf dagen, keuze uit acht tochten, recreatief of sportief en soms een mix van beide, een keer met 26 en anders ook eens met twee keer 13. Heet weer en om het hoofd koel te houden veel lommer van kanaalbomen en Kempense zandgrondbossen.  We genoten van Liereman, Merksken, Klapekser, Goren, Zilvermeer en kleinere glazen met schuimkraag. Corsendonk De Linde in Retie lag elke avond daartusssen. En wij na het tafelen in bed.
Foto’s Roland Vansteelandt, Willy Decrop en Daniël Persyn filmpjes en fotoreeksen.

Woensdag 20 juni 2018
Puyenbroek – Zuidlede, 20 km Recreatief
Tochtbegeleiding Karel De Block, Sint-Niklaas

We waren content dat Karel, aan zijn proefstuk toe bij Midweekstappen, voor ons mooi weer besteld had en al het groen in de omgeving van de Zuidlede voor ons gereserveerd had. Ook Puyenbroek was voor ons uitgestrekter dan voor de dagjesrecreanten. We meden zorgvuldig de terrassen in het domein om daarna toch te genieten in het Ou Huys aan de Stenen Brug.
Foto’s Roland Vansteelandt

Leers-Nord (B) - Wattrelos en ook Leers (F)
Een wandeling in lus aan deze en gene zijde van de grens. 24 km Sportief
Tochtbegeleiding Johnny Dhondt, Zulte

A cheval tussen Belgische en Frans Henegouwen in de schaduw van het grote Roubaix kon 22 S-stappers bekoren. We genoten er van een afwisselend landschap met veelkleurige landbouwvelden, oud industrieel patrimonium werd her en der gerestaureerd. Wat men verloor aan industrie won men aan natuur. (Gerard Druwé)
Foto’s Daniël Persyn Komen-ten-Brielen, en Gerard Duwé Oostduinkerke.

Woensdag 16 mei 2018
Gijzelbrechtegem - Anzegem, 20 km Recreatief 
Regio Anzegem en Wortegem-Petegem 
Tochtbegeleiding Willy Decrop, Kruishoutem

Op de grens van Oost- en West-Vlaanderen in een bos- en reliëfrijk gebied, niet ver af van de Schelde en met mooie vergezichten op enkele toppen van de Vlaamse Ardennen! Heerlijk onder de zon, met de gele paardenbloem als lokale zonnebloem. Eventjes onder de regenjas, maar ’t deerde niet.
Fotoreeks van Freddy Lesage Wervik

Clinge (NL) - Hulst - Heikant - Clinge, Sportief 27,5 km
Tochtbegeleiding Jaak Perneel, Koksijde

13 sportievelingen stapten 29 km in de voetsporen van de lepe Reynaert den Vos.
Ze trotseerden de Krieke Putten, overschouwden het rommelige Land Van Waas van op de Koningsdijk, meanderden langs de Zestigvoet Kreek en hielden op de Liniedijk de Spaanse en Staatse troepen in bedwang alvorens zich neer te vlijen op een terras in Hulst. 
Na een groet aan de listige Reynaert nabij de Gentse Poort van Hulst banjerden ze richting Sint-Janssteen en Clinge bossen: een openbaring.
In café 't Pleintje werd als bekroning van deze uiterst geslaagde wandeldag een portie frietjes, een scheut caffeïne of spraakwater achterover gekieperd. (Jaak Perneel, Koksijde)
Fotoreeks
Gerard Druwé Oostduinkerke, Michelle Delmarle

Lentemeerdaagse
Dinsdag 24 - vrijdag 27 april 2018

Hesdin (F), 
Canche, Authie, Ternoise en Lys
Begeleiding Jaak Perneel en Roland Vansteelandt

"Eerst en vooral bedankt voor de mooie meerdaagse in Hesdin. Het was de eerste maal dat ik een meerdaagse meestapte en ben getroffen door de zeer mooie wandelingen en de uitstekende organisatie en omkadering.” Patrick Maenhout, Ieper

“Vier zalige dagen die ik niet snel zal vergeten!” Annemie Crélot, Nieuwmunster

"Dank je wel voor de schitterende vierdaagse! Ik heb intens genoten van de mooie wandelingen in een bijna ongerepte streek. We hebben het mooiste van het mooiste mogen beleven. Het vele groen en de mooie bloemen, het leek soms een sprookje. Het logement was echt wel prachtig en romantisch en al die fijne mensen, wat voelde ik mij gelukkig dat te mogen meemaken. Lina Pyfferoen, Hertsberge

Fotoreeksen: dinsdag, woensdag, donderdag1, donderdag2, vrijdag, (Daniël Persyn, Komen-ten-Brielen), Freddy Lesage Wervik, Gerard Druwé Oostduinkerke, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag.

Woensdag 18 april 2018
Ze
rkegem - Ettelgem, 20 km Recreatief
Tochtbegeleiding Jacky Mergaert, Gistel

Vierde woensdagen op rij gezegend met echt wandelweer. De Zerkegemse polders en oerduinen konden voor ons, Midweekstappers,  niks meer verbergen omdat Jacky ze met ons voorwandelde. ’s avonds op het terras klonk het van lofbetuigingen: niemand had het verwacht.
Fotoreeksen uit Wervikse toestellen, Jacques Mahieu en Freddy Lesage.


Ukkel Kalevoet - Dworp, Sportief 26 km
Tochtbegeleiding Jaak Perneel, Koksijde,

25 sportieve wandelaars genoten bovenmaats van de landschappelijke schoonheid aan de zuidwest rand van Brussel. De draspaden waren opgedroogd, de valleitjes
kleurden jeugdig groen, de beken klaterden, de bossen temperden de zomerse warmte. Het was een wandelhoogdag om in te kaderen. (Jaak Perneel)

fotoreeks Daniël Persyn Komen ten Brielen, Gerard Druwé, Oostduinkerke, JohanVereecke, Gent.

Woensdag 21 maart 2018
Westvleteren, heerlijk Westhoek, 19 km Recreatief

Tochtbegeleiding René Duran, (Vlamertinge) 
en Emmanuel Maerten (Roeselare)

Een recreatieve tocht van 20 km met een maximum aantal deelnemers.  We schudden het asfalt in de voormiddag van de schoenzolen in een off-roadzone juist voor de zulle van de taverne. 77 broodschotels met soep werden in een sportief tempo opgediend. We haastten ons langzaam na de middag in het aantrekkelijke vlakke land met zon en lenteprikkels.  Ruim twee uur later kochten velen onder ons twee doosjes van zes flessen met 12 graden.  De Vrede was met ons. 
Foto’s van Jacques Mahieu, Wervik en Freddy Lesage, Wervik.

Woensdag 21 maart 2018

Elverdinge - Watou, Sportief
 29,5 km

Tochtbegeleiding: Aimé Last, Brugge


We waren vandaag met 22 goede stappers - waaronder twee die de Brusselse Ring overbrugden om vanuit Leuven naar het verre westen af te zakken - op tocht tussen de Galgenbossen en het Helleketelbos met daar tussen in Poperinge. Zeer aangenaam stapweer, hetgeen nodig was om het strakke wandeltempo aan te houden. Iedereen was zeer tevreden. Aimé, de tochtbegeleider, heeft het nog maar eens klaar gekregen om in dit vlakke land met zijn verharde boerenwegels, ons de laatste aardepaadjes te laten ontdekken. De modder was beheersbaar, de Vleterbeek of was het de  Poperingevaart was diep en klaterend. Het wandelplezier stond in het zenit. (Jaak Perneel, Koksijde)
Foto’s van Johan Vereecke, Gent en Gerard Druwé Oostduinkerke, Michelle Delmarle, Quesnoy-sur-Deule


Woensdag 21 februari 2018
Jubileumtocht Roeselare Rumbeke
Tochtbegeleiding Roland Vansteelandt, Sint-Eloois-Winkel

De eerste Midweektochten in 2003, liggen 15 jaar achter ons. Vandaag heften 100 Midweekstappers het glas op het succes van Midweekstappen. Ze stapten ook de Zilverberg, Bergmolenbos, Kleiputten  en Sterrebos aaneen. Ze zegden nadien dat het meer dan goed was. De fotoreeksen ook.

Jacques Mahieu Wervik, Paul De Potter Torhout, Johan Vereecke Gent, Gerard Druwé Oostduinkerke.

Woensdag 17 januari 2018 
Nieuwkerke - Dranouter
Heuvelland, grensland
Tochtbegeleiding Freddy Lesage, Wervik

"Iedereen was heel enthousiast over de wandeling. En het was prachtig weer. Het café Het Hazenkasteel, op ’t einde, zat bomvol, en de beste Picon van de streek kende veel succes. De bazin zag ons graag nog eens terugkomen!” Een deelnemer.

"Gelukkig was er vandaag geen tsunami en zijn we gaan Midweekstappen. Een heel mooie wandeling overigens!” Een andere deelnemer.

Foto’s van Jacques Mahieu Wervik, Paul De Potter Torhout en Michelle Delmarle Quesnoy-sur-Deule (Fr), Johan Vereecke Gent.