augustus 2019 recreatief

Woensdag 21 augustus 2019
Lede - Impe, Recreatief 20 km
Tochtbegeleiding: Johnny Dhondt, Zulte
Contact Roland Vansteelandt, Oostende -
roland@midweekstappen.be - 0479 55 43 43

Lede is een gemeente nabij Aalst en telt een  kleine 19000 inwoners.
De gemeente is een fusie van Lede, Impe, Oordegem, Papegem, Wanzele en Smetlede.
Vandaag bewandelen we vooral Lede, Impe, Smetlede en Wanzele en na de middag even Wichelen.
Lede is voor de oudere West-Vlamingen vooral bekend omdat het voormalig instituut van Mesen na de eerste wereldoorlog niet opnieuw werd heropgebouwd maar dat de Belgische Staat vond dat Lede centraler gelegen was en het instituut werd naar daar verplaatst.

 De wandeling is vooral ten zuiden van de spoorlijn Gent Aalst en te noorden van de rijksweg N9. Landschappelijk mooi langs een aantal natuurgebieden.

resized IMG 20190611 113555


Voormiddag 7 km
We vertrekken langs het domein van Mesen. Het kasteel is in verval en zal waarschijnlijk een andere functie krijgen. Het deed in de eerste wereldoorlog voor de Duitsers dienst als Kriegslazaret. Later werd het een kostschool. We stappen het centrum niet in maar verlaten via rustige verharde en onverharde wegen het centrum. Aan de Keiberg zijn we op het hoogste punt van de gemeente. We stappen langs het voetbalplein van Jong Lede en dwarsen de drukke weg N442.

Via Overimpe en de Impse dam bereiken we de Molenbeek die ontspringt nabij Zottegem en in Wichelen uitmondt in de Schelde. We verlaten de beek om in café de Oude Mol,  Impedorp 6 te picknicken.

Namiddag 13 km
We zoeken opnieuw de Molenbeek op en stappen richting Papegem. We gaan op 200 meter na voorbij Alpe d’Huez, woonst van Lucien Van Impe, winnaar Ronde van Frankrijk in 1976.
In de  Molenstraat  nemen we opnieuw onverhard, we steken de Wellebeek over en komen in Smetlede. Via de Diepestraat en Rampsande bereiken we onverhard  de Stuivenbergstraat waar een paadje ons leidt naar het centrum van Wanzele.

Even verhard om de dorpskern te verlaten. We stappen dan onverhard en aan een oude watermolen (de klokken in de tuin luiden nog) zijn we weer aan de Molenbeek. We steken de spoorweg over, gaan langs het containerpark en een waterzuiveringsstation, steken de N442 over en gaan richting Heide. We buigen rechts  af naar de Barrevoetsehoek.
 Voetpaadjes brengen ons naar ’t Stamineeken.