augustus 2019 sportief 


Woensdag 21 augustus 2019
Esquerdes - Wavrans-sur-l'Aa (F), Sportief 24 km
Tochtbegeleiding: Jaak Perneel, Koksijde op die dag, 0468 18 62 92
contact: Roland Vansteelandt, Oostende -
roland@midweekstappen.be - 0479 55 43 43

Op-en-neer tussen Esquerdes en Wavrans-sur-l'Aa: een feest van vergezichten rond een klaterende Aa

fotomontage: één beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo https://vimeo.com/292578170/ad77d934cf

De foto's van Jaak en Gerard werden genomen op een hete 7 en 19 juli 2018. 

Voormiddag ruim 12 km
De rode draad van deze Midweektocht is de schilderachtige vallei van de Aa.
Als je langs de D211 bij het inrijden van Esquerdes een gerestaureerde schoorsteen opmerkt dan ben je bij het Maison du Papier. De Vallei van de Aa is de bakermat van de papierindustrie en meer bepaald de kartonfabricage in het Noorden van Frankrijk. Deze traditie gaat terug tot in de 15de eeuw

We starten onze tocht op het parkeerterrein ter hoogte van de Mairie van Esquerdes en dwarsen voor de eerste keer de Aa. Links zal u zonder twijfel een halve ruïne opmerken: het was de versterkte hoeve van Philippe de Crèvecoeur d'Esquerdes. Een bocht verder belanden we bij de beschermde Sint-Maartenskerk. Op het plein zal je wellicht de bewegwijzering opmerken van de GRP Tour de l'Audomarois (geelrood) en de GR 145 Via Francigena (witrood). We  lopen het dorp er mee uit tot voorbij het kleine treinstationnetje van Esquerdes. 

Eenmaal voorbij het stationnetje gaan we op pad met de GR 145 die ons voorbij het kerkhof van Esquerdes naar de schaduw en lommer stuurt van het Bois d'Esquerdes. Bij het uitklimmen van het bos krijgen we gezelschap van het lokale wandelpad circuit des coteaux de l'Aa. Dit prachtig wandelpad leidt ons op een snoer van grint-, kiezel- en aardepaden en soms een graspad langs de beboste kalkhellingen waarvoor de streek bij de plantenliefhebbers beroemd is.

Wanneer de schaduw van de bosrand verdwijnt lopen we op het plateau schaduwloos door het weids vruchtbare leemland richting Crehem, een gehucht ter grootte van een paar landbouwbedrijven. We dalen vervolgens langzaam af in de brede vallei van de Aa en worden overrompeld  door de paradijselijke vergezichten op een lappendeken van bruin- en groengetinde akkers afgezoomd door smalle en brede restbosjes. Eenmaal beneden gekomen genieten we in het dorp Remely-Wirquin opnieuw van het verfrissende groenscherm rond de jeugdige oevers van een meanderende Aa en dwarsen er voor de tweede keer de snelstromende kraakheldere rivier. In het gehucht Assinghem kiezen we voor een bijzonder mooi VTT-pad waarlangs de Aa zich niet kan verbergen en bereiken Wavrans-sur-l'Aa. 

We lopen krinkeldewinkel voorbij de uit witsteen opgetrokken Sint-Omaarskerk en bereiken onze pitstop  Café/Tabac Le Relais (1, rue de l'Eglise, 62380 Wavrans-sur-l'Aa - tel 0033 9 51 98 34 47) waar mevr Annick Desfachelles de scepter zwaait.

Namiddag 12 km
Na  spijs en drank zoeken we uitzichtpunten op de westelijke flanken van de Aa. Pijnlijke kuiten hoeft je niet te vrezen. De hoogtemeters tellen langzaam op. Schaduw is nu eerder toeval dan regel als we wandelen richting ingeslapen dorpjes Wilbedingues en verderop Plouy. Alleen een opgeschrikte hond verstoort de stilte. De panoramische uitzichten zijn nauwelijks bij te houden.

Voorbij Plouy dalen we af richting Assinghem en de Aa en ontdekken een in het groen verschanst valleitje - een beauty. We dwarsen opnieuw de rivier, lopen een paar honderd meter langs zijn rechteroever (hoogte 50 m) en ontdekken het lokale wandelpad le Mont des Géants. Onder de schoenzool knarst grint en kiezel als we met de zon in de rug de Mont de la Changue opklimmen en op 136 m hoogte langs de Mont à Cheval banjeren. Beloning: uitgestrekte vergezichten op het licht golvend akkerland van Artesië.

What goes up must go down: in de Vallée de Wavrans verlengd met de Vallée Pruvost dalen we op een stofferige grindweg af richting Esquerdes, ons startdorp dat is gelegen in de …vallei van de Aa (hoogte: 34 m)

De hoogtemeters spoelen we in Esquerdes door in Café de la Mairie bij Hélène en Franck.