februari 2020 Nokere R20

Woensdag 19 februari 2020
Nokere recreatief 18 km
Tochtbegeleiding Marie Minjauw, Wakken
Contact roland@midweekstappen.be en  0479 554343 

Dorpsplein


Nokere is een deelgemeente van Kruisem met ongeveer 800 inwoners.
Nokere Is vooral bekend van de klassieker Nokere koerse. De eindstreep ligt op Nokereberg die 350 m lang is en een stijgingspercentage heeft van 7%.
De kerk Sint-Ursmarus met ommuurd ovaal voormalig kerkhof, is een beschermd monument. In de kerk staat een Van Peteghem-orgel. Veel meubilair werd in de 18de en 19de eeuw geschonken door de lokale kasteelheren. 

Voormiddaglus 7 km

Kordaalbos
Een bos van ongeveer 3 ha groot. Een sterk meanderende Kordaalbeek doorkruist het bos van oost naar west. De beek heeft voortdurend een hoge waterstand. Er zijn nog twee oude rootputten gevonden. Het bos bestaat vooral uit hakhoutbos van elzen en es. Op de hogere drogere stukken komen zomereik, tamme kastanje, ratelpopulier, berk en hazelaar voor.  In de knotwilgen aan de rand komen elk jaar steenuilen broeden. 

Nokere Kasteel

Kasteel van Nokere
Het kasteel is genoemd naar de huidige eigenaar baron Philippe Casier, maar de geschiedenis van het kasteel van Nokere gaat veel verder terug. In de 12de eeuw stond hier al een ‘villa’. In de 16e eeuw werd een imposante waterburcht opgetrokken. De burcht brandde in 1596 af, maar werd kort nadien weer gerestaureerd. In 1727 kocht Mathieu-Xavier de Ghellinck, wiens familie over meerdere eigendommen in de regio beschikte, de heerlijkheid Nokere. Hij liet het kasteel volledig herbouwen in een classicistische stijl en gaf het witte kasteel meteen zijn huidige uitzicht. Het kasteel ligt in de vallei van de Hollebeek die dwars door het prachtige domein loopt. De in 2002 overleden tuinarchitect René Pechère werd door de vader van Philippe Casier aangezocht om de Franse tuin rond het kasteel in zijn volle glorie te herstellen. Pechère is onder andere gekend voor de tuinaanleg op de Expo 58 in Brussel.

Kasteel Ruffo de Bonneval de la Fare.
Oorspronkelijk stond hier een paviljoen in eigendom van het kasteel van Nokere. In 1860 bouwde de toenmalige burgemeester van Nokere op deze plaats een kasteel. Niet veel later kwam het in handen van de adellijke familie Ruffo de Bonneval de la Fare. De kleinzoon – familie van koningin Paola Ruffo di Calabria – verkocht het kasteel aan Waregems ondernemer Paul Renson, bekend van het gelijknamige ventilatiebedrijf. Hij liet in 2007 het kasteel grondig restaureren en woont er nog steeds.

Het voedselbos

Het Voedselbos vzw 
Permacultuur is leven in het besef deel te zijn van de natuur.
In het voedselbos proberen we stap voor stap te komen tot een duurzame samenwerking tussen mensen, planten, dieren en de herstellende bodem. Al meer dan 15 jaar passen we hier de permacultuurprincipes toe om een ecosysteem in balans te laten ontwikkelen. Leerrijk en heerlijk, dat is het om in deze erg productieve omgeving te leren en te werken. Deze ontmoetingsplek delen en anderen inspireren is onze drijfveer. Omdat inspiratie het verdient gedeeld te worden en onze wereld deugd heeft aan herstellende landopbouw.

Middag
Picknick in voetbalkantine

Namiddaglus van 11 km.

Clara de Vos
Beeld van kunstenares Eva Baets. De ‘heks van Nokere’ werd in 1634 tot de brandstapel veroordeeld. Het verhaal gaat dat de vrouw het een beetje zelf gezocht heeft door te verkondigen dat ze seks had met de duivel en vaak heksenfeesten bezocht. Maar een familievete met haar twee schoonbroers zou aan de basis liggen. Zij beweerden dat Clara hen geld moest (het valt vandaag moeilijk te achterhalen of ze effectief schulden had of niet). Ze daagden haar voor de vierschaar die na veertien zittingen besliste dat Clara de Vos ontegensprekelijk een heks was. Het beeld is daarom ook een eerbetoon aan alle vrouwen die in dezelfde periode onschuldig tot de brandstapel werden veroordeeld.

De voetbalkantine is open voor het afscheidsdrankje.