oktober 2019 Sportief

Woensdag 16 oktober 2019
Eeklo en Lembeke, sportief 26 km. Met autoverplaatsing tussenin
Langs de mooie bossen, kanalen en landwegen van het Meetjesland   
Tochtbegeleider Willy Decrop, Krui
sem 0474 79 24 93

Contact Roland Vansteelandt, Oostende
Roland@midweekstappen.be en 0479 554343

Voormiddaglus 12 km

Het uitzicht van het Meetjesland wordt, naast bossen en kreken, ook sterk bepaald door kanalen.
In 1842 begonnen de graafwerken voor het Schipdonkkanaal dat overtollig Leiewater naar de Noordzee leidt. Toen vlasboeren hun vlas nog in de Leie te roten legden, verspreidde het water van het Schipdonkkanaal een kwalijke geur. Om die reden kreeg het Schipdonkkanaal de bijnaam de Stinker.

We stappen ongeveer 4 km slingerend door het Leenbos, langs beekjes en grachten op de grens met Waarschoot en Oostwinkel die nu deel uitmaken van de nieuwe fusiegemeente Lievegem. Kort nà het verlaten van het bos bereiken we het Schipdonkkanaal, en volgen het lange pad op de Oostelijke oever naar de Veldekensbrug, met mooie uitzichten links en rechts van ons. Aan de drukke brug gekomen trekken we verder richting Balgerhoeke tot aan een klein bruggetje naar het Schipperspad en de monding van het haventje in het kanaal. We stappen langs mooie en minder verzorgde bootjes 1,5 km ver. Een bruggetje leidt ons naar de overkant. We keren 700 meter terug langs de drukke baan.Voorbij het Leiken geeft een aardeweg aansluiting op een lang traject langs beken en grachten door Het Leen. We komen uit aan het cafetaria voor de picknick.        

Fotoreeksen hier te bekijken.

Middag
Chalet Cafetaria Het Leen.

Namiddag 2 km plus 12 km

Arboretum
Eerst een rondwandeling in het bijzonder leerrijke en mooie grote Arboretum, en daarna door het uiterst verzorgde park of kleine arboretum, een kleine 2 km.

Daarna verplaatsen we ons ong. 6 km met de auto’s naar de Lembeekse Bossen.
Die verplaatsing is nodig om onaangename wandelstukken te vermijden.
Stel de gps in op: Heihoekse Kerkwegel 11 in Lembeke. Er is parking aan het cafetaria van de sporthal. Hier herstart de tocht.

Lembeekse bossen


Lembeekse Bossen, Kwadenbos en Bellbargiewijk
We stappen eerst de lange kerkwegel af tot aan de centrale ingang naar de bossen in de tragelstraat. De volgende twee uur verkennen we over meestal onverharde wegen en paden het uitgestrekte centrale en westelijke gedeelte van dit prachtige bos. 

De goed verzorgde, stille en authentieke natuuromgeving schept een enorm rustgevend en natuurboeiend effect geschikt voor fietsers en wandelaaars. Auto’s zijn zeldzaam.
De geelrode Uilenspiegelroute (lokale GR)  en knooppunten vinden we regelmatig op ons parcours terug. We stappen door de machtige en zandige dreven. Over de Burggravenstroom bereiken we  Waarschoot/Lievegem met het Kwadenbos in de Bellebargie wijk.
Het Kwadenbospad en een zijweg brengt ons terug in het Lembeekse bo. Via het Lorkenpad komen we in de mooie Heihoekwijk. De kerkwegel brengt ons tenslotte terug naar de parking in Lembeke.    

Het afsluitend drankje kan in Cafetaria Sportcentrum in Lembeke.