september 2019 sportief


Woensdag 18 september 2019
Serskamp, sportief 25 km
Tochtbegeleiding Aimé Last, Middelkerke op de wandeldag 0460 96 17 55
Contact Roland Vansteelandt, Oostende  
roland@midweekstappen.be - 0479 55 43 43

Serskamp: op zoek naar verborgen pareltjes natuurschoon in de Vallei van de Serskampse Beek en langs Serskampse bossen

De Serskampse bossen vormen een bos- en natuurgebied van 82 hectaren, waarvan 40 hectaren in bezit is van Agentschap voor natuur en bos. De rest is in handen van privé-eigenaren. De bossen zijn Europees beschermd. Het bezoek is een mozaïek van verspreide bossen zoals Hospiesbos, Paelepelbos, Papelenbos, Koningsbos, Haelbroekbos en Nonnebossen landschapselementen zoals houtkanten, poelen en wastines.


fotomontage: één beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo op https://vimeo.com/328204366/91edf966f3
De foto's van Jaak en Aimé werden genomen op 22 maart 2019.

molenbeek

Omloop

Voormiddag 16 km


We vertrekken aan de rand van de Nonnenbossen, die voor een groot deel in privébezit zijn. 
De naam Nonnenbos vindt zijn oorsprong in het verdwenen klooster van Tussenbeke opgericht in 1151 dicht bij de grens van Schellebelle, Serskamp en Wanzeele. Het klooster werd afgeschaft door keizer Jozef II door een decreet van 1783 en 2 jaar later openbaar verkocht en gesloopt.
Verder komen we in Wanzeele, waar de huis- en kerkscènes werden opgenomen van de Vlaamse film De Helaasheid der dingen van Felix Van Groeningen naar een boek van Dimitri Verhulst.  Zigzag trekken we door natuurgebieden en langs boomkwekerijen naar het dorp Serskamp. Daar komen we aan een prachtig plankenpad door de Vallei van de Serskampse beek. 
Deze natuurparel is aangelegd door mensen van Pro Natura, een sociale tewerkstellingsorganisatie. Het is een moerassig gebied dat daardoor voor het eerst toegankelijk is gemaakt voor wandelaars. Het verbindt het gebied genaamd Wolfsput met de begrazingszone in Oud-Smetlede.  
Via onverharde paden komen we dichtbij het dorp Massemen, waar we het Molenbeekpad opzoeken. De Molenbeekvallei wordt de groene ruggegraat van Wetteren genoemd. De beek kronkelt zich tussen de drassige weiden en broekbosjes. Er resten nog enkele paadjes door het Haelbroekbos vooraleer we ons middagcafé Hotel Winterhof (adres: Smetledesteenweg 142, Wetteren) bereiken. 

Namiddag 9 km


Eerst doorkruisen we enkele boomkwekerijen, verderop dwarsen we de Serskampse beek en komen we via kerkwegels aan de dubbel omgrachte herenhoeve ’t Eedgoed ook Kasteel Eedgoed genaamd. We kunnen het domein met een vierkant wooneiland binnen een uitgebreid en complex grachtenpatroon niet van naderbij bekijken omdat het privébezit is. Vervolgens wandelen we door agragrisch landschap op het grondgebied Bruinbeke en via de Nonnenbossen naar ons eindpunt. Jammer genoeg is er geen café in de buurt.

Vertrektijden richting Gent zijn 16.27 u, 16.38 u, 17.27 u en 17.48