16 jaar Midweekstappen - korte historiek


2003
Winter. Enkele Ronsers spelen thuiswachter in een een chambes d'hôtes in de Périgord (Dordogne). De gastheer, met zijn partner, is naar Patagoniê. Ze hebben het kot gratis en voor hen alleen. Jong zijn ze al niet meer, gepensioneerd wel. Gewassen en gedroogd tijdens een wandelloopbaan in Trekkersgroep de Ronsers maken ze van de vrije tijd en de opportuniteit gebruik van het verblijf en de wandelpaden.
Het is daar dat het idee van stappen, midden in de week, voor oud-Ronsers ontkiemt. Roland Vansteelandt (toen Sint-Eloois-Winkel) heeft het tochtbegeleiden bij de jongere weekendRonsers al voor een tijdje  achter zich gelaten maar wil weer wat structuur en regelmaat in zijn verdere wandelloopbaan brengen. Enkele MedeRonsers werken het rijpen van het idee in de hand.

Lente. Het blijft niet bij een tafelgesprek en tijdens een westhoekduinenenwandeling, met hetzelfde groepje, wordt woensdagstappen een feit.
De eerste woensdagtocht verschijnt in De Ronser: 25 juni 2003. Sint Sauveur: "aanmelden verplicht, indien geen enkele aanmelding is de tochtbegeleider ook niet ter plekke". Roland begeleidde 6 deelnemers in le Pays de Collines. Gok gewonnen, nu nog volhouden.

Ondertussen
Het duurt vier tochten vooraleer een medebegeleider zich kandidaat stelt: Ivan Galle (Brugge), notoir tochtbegeleider in een eerdere voltijdse Ronserloopbaan. 
De groeifase verloopt vlot. Een  eerste zomerweek (2004) in een vakantiehuisje (Boursin, Boulonnais)  is succesrijk.
In het najaar van 2004 voegt Jaak Perneel (Koksijde) zich bij de het duo begeleiders. Statistieken van het deelnemersaantal zijn er nog niet, maar het gebeurt nooit dat er  geen deelnemers zijn. 

Woensdagstappen wordt een begrip binnen de Ronsergroep. Een begrip dat nog aan duidelijkheid moet winnen: geen pannenkoekentochten, geen slentertochten, maar Ronsertochten zoals ze eerder gewend waren: 20 - 25 km aan een gezwind tempo, met tijd voor een cafeetje of een terrasje onderweg of nadien. 
In 2005 wordt opnieuw een vroegzomerweek ingelast. Opnieuw succes. Opnieuw volzet. De gite-formule met verblijf in eigen beheer valt in de smaak.
Het wordt een succesverhaal. De buitenlandse meerdaagsen in gites worden aangevuld met tweedaagsen in hotelverblijf. De opkomst midden in de week groeit. Meer tochtbegeleiders melden zich. Al de activiteiten van de woensdagtappers zijn onderdeel en opgenomen in het tijdschrift en de webstek van de Ronsers.

Woensdagstappen wordt Midweekstappen, krijgt een eigen webstek in 2008 en profileert zich verder buiten de Ronserkringen. Het deelnemersaantal groeit en bereikt regelmatig de dertig. 
"Actieve senioren en vrijetijdsgenieters" is de baseline van het eigen logo. "Stap mee voor het te laat is" wordt het devies. Er wordt meer aandacht besteed aan het comfort van de meerdaagsen. De formule van zelfbeheer in gite  wordt vervangen door meerdaags verblijf in half pension in hotel. Er is meer nood aan comfort en privacy. Het mag ook een beetje meer kosten … een beetje meer verwennerij. En het blijft lukken! 

2019
Het recordaantal deelnemers op woensdag is 104. Om dat aantal te spreiden is er keuze tussen sportieve en recreatieve tochten. De meerdaagsen bereiken een dertigtal deelnemers.  Er is een kern van vaste tochtbegeleiders aangevuld met gasttochtbegeleiders. Er is alleen maar crisis als een ruim middagcafé moet gevonden worden. We vierden 15 jaar Midweekstappen in Roeselare. Midweekstappen evolueert verder als een onafhankelijke  feitelijke vereniging, als partner van De Ronsers vzw. 

Stap mee voor het te laat is!
Op een woensdag ergens te velde, aan beiden kanten van de Schreve en verder: een lange sliert stappers, al of niet met een logootje van Midweekstappen en Ronsers-trekking aan de rugzak! 

Met dank aan alle medewerkers en deelnemers.

Huidige stuurgroep, juli 2019
R
oland Vansteelandt, Oostende
Jaak Perneel, Koksijde
Freddy Lesage, Wervik
José Acou, De Panne
Willy Decrop, Kruisem